Kunst in tijden van corona, tips!
De kunstwereld doet zijn uiterste best om ons tijdens de coronaquarantaine toch kennis te laten maken met allerlei kunstvormen. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe snel er allerlei initiatieven werden ontplooid, ook vanuit de muzieksector, die digitaal tot ons kwamen. Wat een vitaliteit, en o, wat wordt de nood hoog nu het sociaal afstand houden langer gaat duren. Laten we hopen dat de politiek gehoor geeft aan de noodkreten die nu uit deze sectoren komen. Kunst en cultuur zijn zó belangrijk, zeker ook in tijden van crisis. Kunst geeft schoonheid, afleiding, ruimte in het hoofd en hoop. En dat hebben we nodig.
Hieronder vind je vier van die initiatieven om zelf kunst te kijken nu we voorlopig voornamelijk aan huis gekluisterd zijn.
Tip 1: Digitaal meesterwerken puzzelen
Op de website van de Cooper Gallery, een kunstencentrum in het Engelse Barnsley (tussen Sheffield en Leeds in Engeland), kun je digitaal schilderijen puzzelen van schilders van naam uit de collectie van de Barnsley Museums. Terwijl je puzzelt kun je genieten van het beeld. Je kunt de moeilijkheidsgraad zelf instellen, tot maximaal 300 stukjes. Het is zo succesvol dat er inmiddels een ware competitie is ontstaan. Dus ga lekker digitaal meesterwerken puzzelen vanaf je tablet, laptop of desktop.
Tip 2: MoMa New York biedt gratis online cursussen over moderne beeldende kunst
Bij het Museum of Modern Art (MoMa) in New York kun je in deze coronatijd gratis online cursussen over hedendaagse beeldende kunst volgen. Je kunt kiezen uit algemene cursussen over moderne beeldende kunst of specifieke, bijvoorbeeld over mode of fotografie. De cursussen worden gegeven met behulp van video’s, lezingen en quizen. Zo worden in de cursus In the Studio: Postwar Abstract Painting die op 11 mei jl. gestart is, na een introductie met een aantal video’s en lezingen verder ingegaan op beroemde en belangrijke kunstenaars als Jackson Pollock, Barnett Newman en Mark Rothko. En dat alles gratis en voor nop. Wil je een certificaat van deelname dan moet je wel wat betalen. Een leuk idee misschien om je kennis te vergroten. De cursussen zijn natuurlijk wel in het Engels. Veel plezier!
Tip 3: De grote Jan van Eyck-tentoonstelling digitaal
Jan van Eyck is één van mijn helden, ik ga zeker nog over hem schrijven. Wat een geluk had ik dan ook dat ik nog net voor de corona-sluiting de groots aangekondigde tentoonstelling over Jan van Eyck, An optic revolution, in het Museum van Schone Kunsten in Gent kon bezoeken. Het was zeer de moeite waard. Helaas was de tentoonstelling tot 30 april jl., dat betekent dat veel mensen niet meer de kans hebben gehad om de tentoonstelling alsnog te bekijken. En het was nog wel een once-in-a-lifetime-event omdat nog nooit zoveel werken van Van Eyck bijeen waren gebracht en dat voorlopig ook niet meer gaat gebeuren.
Gelukkig heeft het museum een film laten maken die 25 minuten duurt, een virtuele rondleiding door de tentoonstelling door één van de samenstellers ervan. Ik beveel jullie deze film van harte aan, zodat je nog iets van een glimps mee kunt pakken. Bekijk de virtuele rondleiding hier.
Tip 4: Decamerone van Boccaccio op de helft!
Hebben jullie al genoten van de voorgelezen verhalen van Boccaccio’s Decamerone?* Ik schreef er in maart jl. een verhaal over dat op mijn site staat. Inmiddels zijn we op de helft: op 11 mei jl. stond het 50e verhaal van de in totaal 100 verhalen online. Je hebt dus nog tot en met 30 juni a.s. de kans om elke avond vanaf 20 uur een nieuw verhaal te beluisteren en iets te begrijpen van de mores in de veertiende eeuw. En dat ook nog eens op een hele fijne wijze gebracht.
Vele veertiende-eeuwers worden in de verhalen bij de neus genomen, liefde en seks alom en gruwelijkheden al over, spanning en sensatie dus! Luister hier (boven episode 25 en beneden episode 26, een verhaal in twee delen) het verhaal terug van Masseto uit Lamporecchio die zich als doofstomme tuinman aanbiedt aan een klooster, waar de nonnen zich verdringen om hem in hun bed te krijgen. De Vlaamse actrice Chris Nietvelt is de vertolkster, wat een vriend die ik op het verhaal wees na het beluisteren ervan ontlokte “dat Chris Nietvelt zelfs de telefoongids - als die nog zou bestaan - sensueel zou kunnen brengen”. En ik zal het woord ‘nonnetjes’ nooit meer anders kunnen horen dan zoals Chris Nietvelt het uitspreekt. Grijp je kans nu het nog kan. Alle 100 hoeft niet, maar een verhaal of 10 door de komende tijd heen moet toch zeker lukken?
* Dit is een project van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) in samenwerking met het Nationale Theater (NT) uit Den Haag, en het programma Mondo van de Vpro.